Sunday, 27 November 2016

Petua Hilangkan Batuk Kahak Bayi

Assalamualaikum. Sape handphone pernah jatuh dalam air pastu terus mati? Ape korang buat erk?
huhu pagi yang murung bagi saya. Masa nak amik wuduk solat subuh tadi gi letak phone kat poket atas baju. Tengah tunduk-tunduk tu apelagi keeleeecupp handphone tu wat terjun tiruk masuk dalam besen air 😭. Jadi maaf pada student-student yang wassup pokcik ni ye. Ok tak nak sedih-sedih lagi. Yang dah pergi tu biarkan la ia pergi. Life must go on 😭. Ops sori teremoji nangis lagi. Sebenarnye memang post ni berkaitan tajuk yang kat atas tu tapi saje nak bagi emoji nangis dulu huhu.

     Sape-sape yang ada anak kecil mesti pernah lalui pengalaman anak batuk-batuk. Tak sempat batuk tu hilang cik kahak plak menumpang dalam tekak anak. Huhu hilang la keceriaan dalam rumah tatkala anak kecil kesayangan tengah bertarung dengan penyakitnye.

     Biasanye sebagai ibubapa yang perihatin lagi gagahsana ada dua option yang boleh kite ikut samada terus pergi ke klinik ataupun try-try mempraktikkan amalan nenek moyang kite atau dalam erti kata lain perubatan secara tradisional. Ok untuk menyegarkan pandangan visual  mata disertakan sekali gambo baby yang sangat comel. Berikut adalah tips-tipsnye secara tradisional la ye sebab kalau secara klinikalnye saya bukan orang yang layak huhu



Ada sesetengah petua orang tua untuk memberikan air kelapa yang pure untuk mengeluarkan kahak atau hingus melalui najis. Ye la baby kan mane la tahu nak buang kahak tu sendiri. Jadi kalau buat qc check kat najis nampak la cam lendir-lendir haaaa tu kahak latew




Madu ni kan sunnah. InsyaAllah kalau kite amalkan mesti ada kebaikannya. Baby or budak-budak mesti suke sebab manis. Bapak budak pon mesti suke kan sebab kemanisannya... eerrrkk




Haaa teknik tepuk ni cer try tanye encik goggle. Salah satu fungsinye adalah untuk melonggarkan kahak yang tengah melekat kat kerongkong anak. Pastu baru la senang nak dikeluarkan tak gitu. Ok la saya attach gambo dari encik goggle




Ok ni mmmmm tradisional gak la kot huhuhu ampun penunggu gua




Rawatan hemeopati dan ubat hemeopati ni sama gak la berlandaskan tradisional dan alam semulajadi




Ramuan memang senang dicari. Gi selongkar dapur insyaAllah jumpe. Saya dah pernah buat memang ok tapi tak tertahan abis bau bawang putih satu rumah haha




Daun kaduk?? mmm jap tanye encik google...ok inilah daun kaduk seiras dengan daun sirih tapi lain mak lain bapak hehe




Yang ni main kaedah steam. Tapi amik masa dan kesabaran ibubapa




Finally cara yang saya paling suke dan tengah amalkan dengan menyapu minyak herba asmak. Dengan sapuan yang konsisten mampu melegakan asma, batuk, kahak dan selesema. Bukan untuk bayi sahaja malahan amat sesuai untuk seisi keluarga. Dari sapuan jatuh ke hati. Tak cuba tak tau, dah cuba sapu lagi alhamdulillah :)






























3 comments:

  1. Hp tu letak dlm beras..biar sampai btl2 kering baru on balik..insyaAllah ok nnti..hehehe..btw nice sharing jugak utk petua hilangkan kahak baby.. tq

    ReplyDelete
  2. Terbaiklah...sy pun suka sapu minyak herba asmak kalau anak berkahak.
    Jemput jenguk blog saya.

    https://hayatinopiah.blogspot.com/2016/11/minyak-herba-asmak-vs-ubat-batuk.html?m=1

    ReplyDelete